SMS-lån

SMS-lån er smålån på mellom 1.000 – 20.000,- med rask utbetaling og ingen krav om sikkerhet. Det har blitt stadig mer populært ettersom SMS-lån tilbyr rask tilgang til kontanter. Mange aktører reklamerer med at du får pengene utbetalt samme dag som du søker, men som med andre usikrede lån er det høye kostnader knyttet til SMSlån. 

De aller fleste som er kjent med lån uten sikkerhet har hørt om forbrukslån og smålån, men kanskje ikke hørt om SMS-lån. Ettersom forbrukslån har blitt stadig med populært som et alternativ for finansiering av små prosjekter, oppstart av egen bedrift eller til å dekke uforutsette kostnader har også utvalget av slike lån økt. Det er her SMS-lån raskt har blitt blant de mest populære alternativene hos nordmenn. 

Hva er SMSlån?

De seneste årene har markedet for lån uten sikkerhet vokst enormt i Norge. Det dukker stadig opp nye aktører på markedet og de tilbyr en lang rekke forskjellige alternativer for deg som ønsker å søke lån uten sikkerhet. SMS-lån eller såkalte mikrolån er et alternativ hvor man raskt får svar på søknad og inngår avtale over nettopp SMS. Denne typen lån krever typisk ikke kredittsjekk eller sikkerhet, men er nettopp av den grunn foreløpig ikke lovlig i Norge. Finanstilsynet krever nemlig at alle som driver lånekvirksomhet i Norge foretar en kredittsjekk før de kan utstede et lån. 

Dette betyr at faktiske SMS-lån ikke er lovlig i Norge, men navnet har blitt hengende igjen for det som også går under mikrofinansiering. Dette er lån som gjerne utbetales raskt og stort sett har en låneramme på mellom 1.000 og 30.000,- Disse aktørene betaler raskt ut pengene og har maskinelle søknadsprosesser hvor du får svar øyeblikkelig etter at du har sendt inn en søknad. Mange av disse aktørene tilbyr også lån til tross for betalingsanmerkninger og inkassosaker. 

Som følge av at det er enkelt å få innvilget et såkalt SMS-lån følger den en lang rekke vilkår med lånene, men de viktigste er;

 • Långiver tar ikke sikkerhet i noen av dine private eiendeler som bil eller bolig.
 • Det er din egen kredittverdighet som er sikkerhet for lånet
 • De fleste SMS-lån har kort nedbetalingstid; gjerne 30-90 dager og maksimalt 12 måneder.
 • Det er kostbare lån og noen aktører krever opp mot 200% effektiv rente.
 • Med maskinell søknadsprosess er det svært kort behandlingstid på lånet og du kan i de aller fleste tilfeller forvente svar innen en time. 

SMS-lån i Norge?

Kravene om kredittsjekk og gjeldsbrev gjør at SMS-lån ikke kan tilbys i Norge, men mange blander SMS-lån med det lovlige alternativet mikrolån. Dette er tilsvarende lån som gjennom en vanlig søknadsprosess tilbyr rask utbetalt av små lånebeløp tilsvarende et SMS-lån. 

Selv om SMS-lån kan være et fristende alternativ for mange som trenger rask tilgang til kontanter er det en rekke viktige punkter du bør vurdere før du inngår et slikt lån. Nedenfor har vi gått gjennom noen av de viktigste slik at du på best mulig grunnlag kan søke om SMS-lån til riktig formål. 

Mindre lån uten sikkerhet

SMS-lån kan være et godt alternativ for deg som trenger et mindre kontantbeløp med hensikt å raskt betale tilbake hele lånet. Det kan være at du er nødt til å betale et depositum på en ferietur eller kanskje dekke kostnaden av en reparasjon før du får utbetalt feriepengene dine. SMS lån kan da være et godt alternativ for raske kontanter, men det er viktig at du tar høyde for å betale tilbake lånet så raskt som mulig. 

Som med de fleste andre lån uten sikkerhet er det få restriksjoner og krav for å få innvilget en søknad om SMS lån. I de aller fleste tilfeller kan du forvente å få utbetalt pengene til konto samme dag eller neste virkedag om du søker på ettermiddagen. Ettersom det ikke kreves sikkerhet for SMS-lån vil du i de aller fleste tilfeller oppleve at lånet har svært høy effektiv rente, men dette er vanlig da det også er kort nedbetalingstid på lånet. Dersom du derimot strekker lånet over en lenger nedbetalingstid vil du raskt oppdage at lånet blir svært kostbart og kan påløpe flere hundre prosent effektiv rente. 

Om behovet for smålån uten sikkerhet oppstår er det derfor noen tiltak du kan ta for å være sikker på at du ikke blir sittende igjen med dårligere økonomisk situasjon etter at lånet begynner å løpe;

 • Gå nøye gjennom nedbetalingsplan og se hvor raskt du kan bli kvitt gjelden igjen.
 • Legg opp til å betale inn mer enn minimumsavdrag hver måned slik at du får kortest mulig nedbetalingstid
 • Unngå et lån med unødvendig høye gebyr og avgifter (termingebyr, etableringsgebyr, fakturagebyr etc…)
 • Om du ikke klarer følge nedbetalingsplanen vurder å refinansiere forbruksgjelden for å få lavere kostnader og raskere nedbetale lånet på en kontrollert måte. 

Hvem kan søke om såkalte SMS-lån?

Det kan derfor bli litt feil å kalle det for SMS-lån, men navnet har blitt synonymt med små lånebeløp og kort nedbetalingstid. Det finnes flere aktører som tilbyr denne formen for finansiering og hvem som kan søke om SMS-lån varierer noe blant de forskjellige aktørene. Det finnes derimot noen grunnleggende krav for at du skal få muligheten til å søke om SMS lån uansett hvilken långiver du søker hos. 

Alder når du skal søke om SMSlån

I Norge kreves det at du som et minimum er myndig før du kan påta deg gjeld. Det er derfor teoretisk mulig å søke om SMS lån etter fylt 18, men de aller fleste aktørene krever en aldergrense mellom 20 og 25 år. Årsaken til dette er at mange ønsker noe mer utfyllende kreditthistorikk og gjerne arbeidshistorikk før de innvilger lån. 

Inntekt når du skal søke om SMS-lån

Et annet krav som er felles hos de aller fleste långivere i Norge er at du må kunne vise til en eller annen form for sikker inntekt. Det trenger ikke nødvendigvis være lønn, men du må kunne vise til inntekt. Dette kan komme i form av leieinntekter, trygd, pensjon eller som tidligere nevnt lønn. Det viktigste for långiver er at du har en fast inntekt som gjør det mulig å betjene lånet. 

SMSlån og betalingshistorikken din

Når du søker om kreditt i Norge innhentes det en kredittsjekk fra de store kredittopplysningsforetakene som Bisnode og Experia. Her vil det fremkomme om du har betalingsanmerkninger, inkasso eller annen dårlig historikk som bankene bør vite om før de innvilger lån. Dersom du har dårlig kreditt historie vil du i de aller fleste tilfeller få avslag på en eventuell søknad på grunn av høy risiko for mislighold.

Når det kommer til mikrolån finnes det en rekke aktører som er villig til å se bort ifra eventuelle betalingsanmerkninger, men du kan da forvente å få svært lite gunstige vilkår for lånet og må belage deg på å betale høye kostnader. 

Gode råd til deg som skal søke om et såkalt SMSlån

Skal du søke om mikrolån eller såkalt SMSlån er det noen ting du bør huske på. Mange ser fordelen med rask tilgang til kontanter, men disse godene kommer også med noen ulemper det er viktig at du kjenner til før du påfører privatøkonomien et kostbarts SMSlån eller velger feil lån til galt formål. Resultatet av galt valg kan være en påkjennelse for din økonomiske situasjon og raskt påføre deg betalingsanmerkninger som kan være vanskelig å bli kvitt igjen. 

Sørg derfor alltid for å sette deg godt inn i vilkårene for SMSlån og forsikre deg om at det ikke vil oppstå uforutsette kostnader eller gebyrer på lånet. Husk at alle kostnader knyttet til lånet skal være oppført i gjeldsbrevet du mottar før signering av låneavtalen. Sett deg godt inn i disse opplysningene og sett gjerne opp en egen nedbetalingsplan for hvordan du raskest mulig kan bli kvitt gjelden igjen. 

Liten låneramme betyr høye renter

En viktig tommelfingerregel når det gjelder lån uten sikkerhet er; desto lavere lånebeløp du søker om, desto høyere effektiv rente vil lånet ha. Årsaken til dette er at långiver gjerne påfører smålån de samme gebyrene som vanlige lån og de får da en større utslagskraft på effektiv rente for lånet. Dette har ført til at en lang rekke mikrolån fort løper til flere hundre prosent effektiv rente om du velger å nedbetale lånet over en 12 måneders periode fremfor å gjøre opp hele lånet innen 30 dager som tiltenkt.

Nedbetalingsperioden har størst innvirkning på totalkostnaden

Mange fokuserer for mye på hvor lave månedlige beløp du kan få på lånet ditt fremfor hva den totale kostnaden faktisk ender opp på. Dette gjør at mange strekker lånet sitt over en lang nedbetalingsplan fremfor å gjøre det opp raskt for å få så lave beløp som mulig hver måned. Denne feilen gjør at lån raskt blir vesentlig mye dyrere enn de trenger å være og noen av årsakene til dette ser du nedenfor;

 • Månedlige gebyrer og avgifter som påløper
 • Lang nedbetalingstid betyr høyere rentekostnader
 • Lave månedlige beløp betyr lave avdrag. Dette betyr høyere totalkostnader for lånet

Forsikre deg om et godt tilbud på SMS-lån

SMS-lån er blant de dyreste formene for lån uten sikkerhet, men det finnes forskjellige aktører med variable vilkår for sine produkter. Det er derfor mye å spare ved å sammenligne vilkår og tilbud fra forskjellige aktører før du inngår avtale om et SMS lån. På denne måten sikrer du at du ikke behøver betale mer enn nødvendig og får den beste renten tilgjengelig på markedet. 

Siste artikler om personlig økonomi

Lær mer om hvordan du kan ta kontroll på din personlige økonomi og spare mest mulig ved å lese noen av våre nyeste artikler om personlig økonomi. Her finner du en rekke smarte tips for å minimere dine lånekostnader samt praktiske veiledningere for hvordan du setter opp et budsjett, finner rom for sparing og kan oppnå gunstigere vilkår ved å benytte refinansiering av gjeld. 

Hvor grundig blir du gransket når du skal søke forbrukslån?

Ettersom forbrukslån er lån uten sikkerhet er det allerede forbundet økt risiko for långiver når de skal utstede slike lån. Det vil derfor uten unntak bli foretatt en kredittsjekk og i de aller fleste tilfeller vil du få avslag om de finner avvik i kreditt historikken din. I tillegg vil de fleste banker kreve følgende dokumentasjon før de vil utstede et tilbud om forbrukslån;

 • Siste skattemelding
 • Lønnsslipp eller inntekts melding for siste 3 måneder
 • Oversikt over utestående gjeld og belåningsgrad av din privatøkonomi

Når du har sendt over denne dokumentasjonen samt alt annet banken måtte etterlyse vil det bli gjort en individuell vurdering av din økonomiske situasjon som grunnlag for et eventuelt lån. Deretter vil du få tilsendt et gjeldsbrev om søknaden innvilges hvor opplysninger som effektiv rente, nedbetalingstid og avdrag er oppført. 

Så enkelt er det å få godkjent forbrukslån

I de aller fleste tilfeller er det enkelt å få godkjent en søknad om forbrukslån. De fleste tilbydere av forbrukslån krever kun at du kan vise til fast inntekt og ikke har betalingsanmerkninger. Består du disse kravene vil du i de aller fleste tilfeller få innvilget din søknad om kreditt. Det kan dog være at banken endrer på ønsket nedbetalingstid eller hvor høyt beløp du får lov til å låne basert på en individuell vurdering av din kredittverdighet. 

Det er derfor vi anbefaler at man alltid benytter en låneagent når man skal innhente tilbud om forbrukslån. Fordelen her er at du får tilbud fra flere banker samtidig og enkelt kan sammenligne betingelsene som disse tilbyr før du velger det lånet som passer din økonomiske situasjon best. 

Hvor mye koster nedbetalingstid på forbrukslån deg egentlig på lang sikt?

Når det kommer til forbrukslån kan de fort bli dyre om du har til hensikt å betale de ned gradvis over tid. Dette er på grunn av den høye effektive renten og de faste gebyrene som gjerne følger slike lån. Du kan regne med at långiver pålegger et termingebyr samt etableringsgebyr, fakturagebyr og eventuelle ekstra kostnader som kommer i tillegg til nominell rente. Disse påløper hver måned og vil sørge for å øke den totale kostnaden på lånet ditt desto lenger tid du benytter til å betale tilbake beløpet. 

Det er derfor alltid anbefalt at du prioriterer nedbetaling av lånet og gjerne forsøker å betale ned raskere enn det nedbetalingsplanen legger opp til. Sørg derfor alltid for å undersøke at din långiver tilbyr fleksibel tilbakebetaling med mulighet for å innfri lånet før tiden. Dette er normen på alle lån i Norge, men noen aktører kan gjøre det vanskeligere enn andre å betale inn ekstra på lånet. 

Oppsummering

SMS-lån er i Norge kun et synonym for mikrolån hvor kredittrammen gjerne løper fra 1.000 til 20.000,- Dette er lån som tilbyr kort behandlingstid og rask utbetaling av kontanter. Dette har gjort de populære blant nordmenn, men med rask utbetaling følger det også høye avgifter og lånet er en svært dyr form for finansiering. Det er derfor viktig at du setter deg godt inn i vilkårene for lånet før du signerer gjeldsbrevet og sørger for å ikke binde deg til et kostbart lån du ikke evner å håndtere. 

Spørsmål og svar

Hva er SMS-lån?

I Norge er SMS-lån kun et navn ettersom faktiske sms-lån ikke oppfyller kravene fra finanstilsynet om forsvarlig lånevirksomhet. Derfor er SMS-lån i Norge et navn som sikter til mikrolån eller smålån. Disse beløper seg gjerne fra 1.000,- opptil 20.000,- og tilbyr rask tilgang på kontanter mot at man godtar høy effektiv rente og dyre gebyrer. 

Hvilken rente vil jeg få på lånet mitt?

Når det kommer til SMS-lån i Norge må det forventes at lånet har svært høy effektiv rente. Det gjennomføres en kredittsjekk etter at søknaden din sendes inn og det vil deretter gjøres en individuell vurdering før du får ditt endelige gjeldsbrev. Belag deg uansett på at effektiv rente fort kan påløpe seg til flere hundre prosent om du ikke betaler ned lånet i sin helhet innen 30-90 dager. 

Hvor raskt får jeg pengene utbetalt?

Fordelen med SMS-lån er at du kan forvente rask utbetaling av ditt innvilgede lån. De aller fleste tilbydere av slike lån utbetaler pengene samme dag som søknaden godkjennes eller seneste neste virkedag så lenge du signerer med BankID. Det anbefales derfor alltid at du signerer lånet elektronisk for raskest mulig utbetaling. 

Finnes det SMS-lån i Norge?

I det norske lånemarkedet er SMS-lån kun et beskrivende navn på smålån eller privatlån. Dette er fordi faktiske SMS-lån ikke oppfyller kravene for lånevirksomhet i Norge hvor det er påkrevd at alle som tilbyr kreditt må gjennomføre en kredittsjekk før de kan utstede lån. Det er derfor smålån eller privatlån de fleste sikter til når det snakkes om SMS-lån i Norge. 

Hvordan får jeg de beste vilkårene på et SMS-lån?

Det dukker stadig opp nye aktører på markedet for smålån i Norge og det kan lønne seg å sammenligne tilbud fra forskjellige aktører før du velger et lån. Det finnes flere praktiske lånekalkulatorer og låneagenter for smålån som gjør det enkelt å sammenligne forskjellige vilkår uten at du trenger innhente tilbud fra alle aktørene individuelt. Derimot er det fortsatt viktig å huske at de endelige vilkårene er basert på en individuell vurdering av din søknad.