Smålån

Når vi snakker om smålån tenker vi gjerne på lån mellom 1000-100.000 kr som betales ut kjapt – gjerne samme dag som du søker. Mange aktører som tilbyr smålån har en automatisert søkeprosess som sørger for at det automatisk gjennomføres en kredittsjekk når du søker. Godkjennes denne kan du forvente at pengene raskt betales ut til din konto. 

Smålån er godt egnet for deg som opplever uforutsigbare kostnader som krever rask tilgang på kontanter. Det anbefales alltid at man har en bufferkonto for uforutsette kostnader, men dersom du ikke skulle ha rukket å fylle opp en slik konto kan et smålån løse problemet. Utgifter som gjerne kan oppstå er reparasjon av bilen, hvitevarer som må erstattes kjapt eller kanskje en litt for høy tannlege regning.

Smålån til små eller store drømmer

Kanskje du gjerne skulle vært med på en dyr ferietur eller pusset opp kjøkkenet? – Da kan smålån komme godt med. Det finnes en rekke forskjellige aktører som tilbyr smålån og de aller fleste tilbyr fleksibel finansiering med gode vilkår. Det kan være at du kun trenger 10.000,- for et depositum på en ferietur, eller kanskje nærmere 100.000,- for oppusing. 

Søker du om smålån vil du nesten øyeblikkelig få svar på søknaden og kan forvente pengene utbetalt allerede neste virkedag. Dette gir deg muligheten til endelig å gjennomføre den drømmen du lenge har lurt på, men aldri har hatt pengene til å fullføre. 

Smålån på timen eller dagen

Det finnes en rekke aktører som reklamerer med utbetaling på dagen. Det stemmer at noen tilbydere betaler ut lånet samme dag, men disse er gjerne forbundet med svært høy rente og høye gebyrer. Det kan derfor raskt bli dyrt å gå for et hurtiglån uten å lese nøye gjennom vilkårene. Mange som befinner seg i en økonomisk utfordrende situasjon kan bli fristet av rask tilgang på kontanter, men som vi tidligere har nevnt bør man være usedvanlig forsiktig når man benytter denne typen finansiering. Det kan gjerne gjøre din økonomiske situasjon mer belastet om du velger feil produkt. 

Om du har bestemt deg for å inngå et smålån er det fortsatt noe planlegging du bør foreta deg dersom du ønsker utbetaling samme dag. Du bør sende inn søknaden så tidlig som mulig og ha all nødvendig dokumentasjon klar. For at søknaden skal fullføres så raskt som mulig er det viktig at du signerer elektronisk og benytter BankID slik at banken får ditt samtykke øyeblikkelig. 

Vi hjelper deg med å finne smålån

Det finnes en rekke aktører som tilbyr forskjellige smålån og kortsiktig finansiering. Det mange av disse har til felles er at de tilbys av utenlandske aktører og krever skyhøye gebyrer for lånet. Vi har derfor samlet en oversikt over de mest konkurransedyktige smålånene tilbudt av seriøse aktører i det norske markedet. 

Mange lar seg friste av raske utbetalinger og glemmer å gjøre de nødvendige undersøkelsene. Dette resulterer ofte i at man alt for sent innser hvilke krav og betingelser som gjelder for lånet man allerede har inngått. Det er viktig å huske at smålån er kostbare finansieringsløsninger og bør kun anvendes dersom du har privatøkonomien til å betale tilbake lånet som avtalt i gjeldsbrevet. 

Alt du trenger å vite om smålån

Smålån kan være et godt alternativ for deg som trenger kortsiktig finansiering eller dekke uforutsette kostnader. Det er viktig å huske at smålån er tiltenkt som midlertidig finansiering og ikke nedbetales over flere år. Mange strekker smålån over flere år, men opplever at lånet blir langt mer kostbart enn først antatt. Årsaken til dette er at den kortsiktige gjelden gjerne har høy effektiv rente og kan bli en stor belastning på økonomien din dersom du deler på mer enn 12 måneder maksimalt. 

For långiver er det forbundet langt høyere risiko ved utstedelse av et usikret smålån enn andre typer finansiering og de gjennomfører derfor individuelle vurderinger. Det er mye man bør undersøke og vurdere før man velger et smålån, men vi har samlet noen av de viktigste nedenfor. 

  • Pass på lånets effektive rente; Noen smålån kan påløpe opptil 199,87% eff. rente. 
  • Sørg for at lånet kan innfris før nedbetalingsplanen.
  • Vurder både månedlige beløp og totalkostnaden på lånet.
  • Se etter hvordan avgifter långiver legger på lånet før du signerer gjeldsbrev.

Smålån uten sikkerhet

Mange foretrekker smålån og forbrukslån fordi det ikke kreves sikkerhet for lånet slik som billån og boliglån gjør. Du kan fritt låne et bestemt beløp og eneste sikkerhet er din egen kredittverdighet. Det er også dette som er årsaken til at forbrukslån og smålån har langt høyere effektiv rente enn bil og boliglån har. Långiver påløper høyere risiko ved å ikke ta pant i private eiendeler og tar derfor høyere rente for risikoen de tar. 

Når det kommer til smålån uten sikkerhet kan du fritt låne fra 1.000 – 100.000,- helt uten sikkerhet. Mange tilbydere av smålån lar deg også låne penger på dagen eller låne til trossfor f.eks. betalingsanmerkninger og inkasso. Dette gjør at mange benytter smålån for å løse opp betalingsanmerkninger før de refinansierer det med forbrukslån eller boliglån. 

Priseksempel på smålån

Lånebeløp: 50.000,-

Nedbetaling: 5 år

Månedsbeløp: 1098,-

Rente: 12,05%

Kostnad: 15.580,- (totalt 65.580,-)

Kostnader og beløp varierer fra tilbud og kredittvurdering. Tallene ovenfor er kun ment for å illustrere et potensielt lån og ikke være veiledende. 

Smålån i Norge

I Norge er det ikke tillatt å tilby tjenester som mikrolån og SMS-lån ettersom disse gjerne innvilges uten at det gjennomføres kredittsjekk av lånekunde. Dette har gjort at smålån blir et stadig mer populært alternativ blant nordmenn som trenger rask tilgang til kontakter. Disse er mindre enn tradisjonelle forbrukslån og ligger gjerne mellom 5.000 – 100.000,- Du finner også aktører som tilbyr lån helt ned til 1.000,- men disse har ekstremt høy rente. 

Smålån er en rask form for finansiering sammenlignet med andre typer lån som gjerne krever at banken foretar en del undersøkelser og eventuelt tinglyser pant og andre sikkerheter før de utbetaler lånet. Smålån uten sikkerhet tilbyr derimot en rask søknadsprosess og du kan i de aller fleste tilfeller få pengene utbetalt samme dag som du søker eller senest neste virkedag. 

Smålån på minuttet uten kredittsjekk

Det finnes en rekke utenlandske aktører som markedsfører smslån i Norge, men ingen av disse har konsesjon til å tilby finansielle tjenester i Norge. Det finnes noen unntak som benytter finans konsesjon fra andre europeiske land, men disse tilbyr stort sett smålån markedsført som smslån. Grunnen til dette er at det ikke er tillatt å tilby lån i Norge uten at man gjennomfører en kredittsjekk av kunde. 

Du bør derfor være ekstra forsiktig om du kommer over aktører som tilbyr finansiering uten kredittsjekk. Det er også viktig å merke seg at det er forskjell på å tilby lån uten kredittsjekk og lån med betalingsanmerkning. Det er opp til banken å vurdere om de vil låne ut til noen med betalingsanmerkning, men det er ikke frivillig om de skal gjennomføre en kredittsjekk eller ei. 

Låne mindre beløp med betalingsanmerkninger

Om du har fått betalingsanmerkninger på kreditt historikken din kan du fort oppleve at det er svært vanskelig å få innvilget et lån. Dette går tilbake til det vi nevnte tidligere om at de aller fleste aktører gjennomføre en automatisert kredittsjekk. Dersom denne oppdager inkasso, betalingsanmerkninger og andre røde flagg vil søknaden automatisk vurderes som risikofylt og avslås. 

Dog finnes det en rekke aktører for smålån som tilbyr finansiering uten sikkerhet til tross for eventuelle betalingsanmerkninger. Dette er gjerne aktører som tilbyr lån fra 1.000 – 30.000,- hvor den høye renten kompenserer for økt risiko. Du bør være ekstra varsom med å inngå slike avtaler om du allerede har betalingsanmerkninger eller finansielle problemer ettersom renten fort kan være så høyt som 200% over 12 måneder. 

Kredittkort eller låne små beløp

Selv om det kan trekkes flere likhetstegn mellom kredittkort og smålån er det oftest gunstigst å benytte et kredittkort. Årsaken til dette er at sammenlignet med smålån vil du oppnå rentefri periode de første 30 dagene på et kredittkort og unngå rentekostnader helt om du betaler fullt utestående beløp på første forfall. 

Kredittkort vil derfor være det beste alternativet om du kun er på jakt etter kortsiktig finansiering og har til hensikt å betale tilbake hele beløpet raskt. Eksempler på dette kan være at du er nødt til å kjøpe nye hvitevarer, men får snart lønn eller kanskje du skal betale ned en ferie før feriepengene kommer inn på konto. 

 I tillegg til rentefri periode kommer også de aller fleste kredittkort med en lang rekke fordeler som forsikring, oppsamling av poeng og fleksibel tilbakebetaling på minimum 3% utestående hver måned. Om du derimot har tenkt å strekke betalingen over en lenger periode vil det være gunstigere å ta opp et smålån for å unngå den flytende renten på kredittkort. 

Hvordan søke om små lån

Hos de aller fleste aktører søker du raskt og enkelt om smålån. Dette gjøres gjennom hjemmesiden eller låneagent ved å velge hvor stort beløp du har behov for og hvor lang tilbakebetaling du ønsker. Deretter må du fylle ut et skjema med personalia og sende inn nødvendig dokumentasjon slik som inntekts melding. 

Samtidig som du sender inn nødvendig dokumentasjon blir det foretatt en automatisk kredittsjekk av deg. Denne vil avdekke eventuelle betalingsanmerkninger eller annet som kan være utelatt fra søknaden. Oppfyller du kravene for lån vil det raskt utstedes et gjeldsbrev. Dette inneholder all praktisk informasjon om lånet ditt og bør leses nøye. Er du fornøyd med vilkårene som fremkommer av brevet signerer du raskt med BankID og sender tilbake til banken. Deretter vil pengene raskt betales ut til oppgitt kontonummer. 

Smålånet på topp denne uken

Det kommer stadig nye aktører inn på det norske markedet for å tilby sine tjenester. Vi har derfor samlet de beste alternativene for deg som søker kortsiktig finansiering med de beste vilkårene. Dette sørger for at du slipper å gjennomgå en lang rekke aktører, men enkelt kan velge en av våre topp forslag for de beste vilkårene. 

Vi gjør de nødvendige undersøkelsene og leser alle de lange dokumentene slik at du kun trenger sammenligne kostnadene. På denne måten kan du enkelt sammenligne de beste tilbudene uten å måtte sette deg inn i en lang rekke dokumenter og lange juridiske forklaringer. Vi er ute etter å finne det rimeligste alternativet for deg slik at du raskt og billig kan låne penger til å oppfylle drømmen. 

Billige smålån

Det å søke etter billige smålån kan være vanskelig. De aller fleste aktørene krever et sted mellom 25% og 200% effektiv rente for sine finansieringsløsninger. Selv om det gjennomføres individuelle vurderinger av alle søknader kan det være vanskelig å oppnå gunstige vilkår på et lån uten sikkerhet og kort løpetid. 

Årsaken til at det kan være vanskelig å finne billige smålån er alle gebyrer og omkostninger som aktørene legger oppå sin nominelle rente. Når det er snakk om små lånebeløp, men høye gebyrer dras raskt den effektive renten skyhøyt. Eksempler på gebyrer kan være etableringsgebyr, termingebyr, fakturagebyr og lignende kostnader som påløper det opprinnelige lånebeløpet. 

Søk det beste smålånet her

Vi vår sammenligningstjeneste kan du raskt og enkelt sammenligne lån fra en rekke aktører. Du ser de viktigste opplysningene og kan sammenligne kostnader uten å måtte søke hos hver enkelt aktør. Vår database inneholder et flytende snitt av hva forskjellige samarbeidspartnere tilbyr, men det er viktig å huske at du kan oppnå gunstigere vilkår etter at det foretas en individuell vurdering. 

Effektive renten for små lånebeløp

Når det kommer til effektiv rente på smålån kan denne ofte fremstå ekstremt høyt. Grunnen til at denne blir kunstig høy er at det oftest påløper en rekke mindre gebyrer og kostnader som er med på å dra opp den totale kostnaden. Eksempler kan være at man kun låner 10.000,- men det påløper 899,- i etableringsgebyr, 179,-  i månedlig termingebyr og eventuelle kostnader for papirfaktura og lignende. 

Disse kostnadene vil raskt sørge for at effektiv rente blir svært mye høyere enn den enkle rentekostnaden og gjøre lånet langt dyrere. Det er derfor viktig at du tar med alle variable kostnader når du skal sammenligne hvilket lån som har det beste tilbudet. 

Verdt å tenke på når du ønsker et lite lån

Skal du søke om smålån er det en rekke viktige punkter du bør ha tatt med i vurderingen din. Dette kan være alt fra en grunnleggende vurdering av din finansielle situasjon til hvor raskt du har tenkt å tilbakebetale lånet. I tillegg bør det tas høyde for hvor store månedlige beløp lånet belaster og hvordan dette påvirker din økonomiske hverdag. 

  • Tenk på hvor høye kostnader lånet vil ha
  • Lag en nedbetalingsplan slik at du raskest mulig kan nedbetale gjelden din
  • Unngå unødvendige lån og kostnader som kan påvirke økonomien din
  • Sammenlign flere lån slik at du er sikker på at du får det beste tilbudet

Lag en nedbetalingsplan

Inngår du et lån med en utlåner vil det opprettes en plan for hvor mye du skal betale ned hver måned og hvor raskt lånet betales tilbake. Disse plannene inkluderer hvor mye du skal betale og hvor stor andel som går med til å dekke rentekostnader hver måned. De aller fleste holder seg til den fastsatte nedbetalingsplanen, men dette kan fort bli dyrt når det gjelder smålån.

En tommelfinger regel er; Det billigste smålånet er det du kvitter deg med først. Dette gjelder også i form av en effektiv nedbetalingsplan. Du bør forsøke å betale ned lånet så raskt som mulig og derfor helst betale mer enn det nedbetalingsplanen forutsetter. Sett aller helst opp din egen plan med så mye du kan klare betale ned hver måned slik at du raskest mulig blir kvitt den dyre finansieringen. 

Samle smålån og benytt deg av en refinansiering

Norske husstander pådrar seg stadig mer forbruksgjeld og det har derfor også blitt vanligere å søke om refinansiering. Dette er når du med eller uten sikkerhet påtar deg et nytt lån hvor alle gamle lån samlet i ett. Det kan være kredittkortgjeld, dyre smålån og forbruksgjeld som alle har høy effektiv rente. Samles disse i et boliglån med sikkerhet vil du spare mye på omkostninger og få en langt mer fleksibel økonomi.

Om du kan stille sikkerhet i bolig vil dette absolutt være det mest gunstige alternativet. Det er derimot ikke alle som har denne muligheten og da kan et refinansieringslån uten sikkerhet være et godt alternativ. Disse har oftest lavere rente enn forbrukslån og kredittkort, men fortsatt høyere rente enn f.eks. boliglån. Dette forenkler også din finansielle situasjon ved at du kun trenger forholde deg til en enkelt faktura og har all gjeld samlet hos en aktør. 

Kort oppsummering om smålån

Smålån er en dyr form for kortsiktig finansiering, men kan fungere utmerket dersom du har en oversiktlig økonomi. De har gjerne lavere rente enn produkt finansiering og kredittkort, men er blant de dyrene lånene tilgjengelig med eller uten sikkerhet. Dette skyldes at pengene raskt betales ut og mange aktører tillater betalingsanmerkninger. Som et resultat av dette pådrar bankene seg mer risiko og dermed ønsker de godtgjørelse for dette. 

Spørsmål og Svar

Hva er smålån?

Smålån er kortsiktig finansiering på beløp mellom 1.000 og 100.000 som tilbyr fleksibel tilbakebetaling på 1-60 måneder.

Kan man få pengene utbetalt på dagen?

Den raske søknadsprosessen gjør det mulig å få utbetalt pengene samme dag eller senest neste virkedag. Mange aktører reklamerer med at man får pengene utbetalt innen 24t etter at søknaden er sendt inn så lenge det er virkedag.

Hvilken rente får jeg på lånet mitt?

Det kan være vanskelig å gjette seg frem til den effektive renten lånet ditt vil få. Det gjennomføres individuelle vurderinger av hvert enkelt lån og du vil derfor ikke få oppgitt det endelige kostnadsnivået før du leser gjeldsbrevet etter godkjent søknad. 

Kan jeg innfri lånet før tiden?

De aller fleste långivere tilbyr muligheten til å innfri lånet så raskt du selv ønsker eller i henhold til nedbetalingsplan. Det er derfor viktig at du undersøker betingelsene til det lånet du inngår for å undersøke muligheten til fleksibel tilbakebetaling. Dette er spesielt viktig om du bare har tenkt å ha lånet frem til neste lønn eller lignende. 

Kan jeg søke om smålån uten kredittsjekk?

For å tilby lån i Norge er alle kreditorer nødt til å gjennomføre en kredittsjekk før de kan innvilge et lån. Dette er regler utstedt av Finansdepartementet ovenfor låne bransjen og er noe alle må gjøre. Dette skal sikre at man ikke påtar seg mer gjeld enn forsvarlig og at ikke bankene låner ut til noen som ikke evner å bemanne lånet.